Lijek protiv "nove" bakterije?


Crijevna bakterija EHEC već punih deset dana plaši stanovnike Njemačke. Do sad je bakterijom zaraženo 1.200 ljudi, a od komplikacija je umrlo jedanaest osoba. Što je najgore, ne zna se, odakle dolazi ta bakterija.

Sve dok stručnjaci ne otkriju put kako ta bakterija dolazi do građana, iz njemačkog Ministarstva za zaštitu potrošača i dalje pozivaju građane neka izbjegavaju krastavce, rajčicu i zelenu salatu. Najviše je zaraženih i dalje na sjeveru Njemačke, ali njihov broj neprestano raste. Profesor sa sveučilišne klinike u Hamburgu Jörg Debatin, nije optimist: "Obzirom na statistiku i česte slučajeve teškog tijeka bolesti, moramo poći od pretpostavke da ćemo izgubiti još pacijenata."

Slučajeva zaraze crijevnom bakterijom EHEC sve više ima i u drugim dijelovima Njemačke, a ovog ponedjeljka je javljeno i o prvom smrtnom slučaju u pokrajini Sjevernom Porajnju i Vestfaliji: riječ je o 91-godišnjoj starici u okrugu Paderborn koja je preminula ove nedjelje. Javljeno je i o slučajevima oboljenja u drugim zemljama Europe, na primjer u Danskoj i Švedskoj. Mikrobiolozi su potvrdili kako je uzročnik inačica ove obitelji bakterija koji dolazi iz obitelji Husec 41. Znanstvenicima je ta bakterija i prije bila poznata - ali kao svojevrsni egzot koji se rijetko pojavljivao u kulturama "običnih" coli-bakterija. I dalje jedan trag te bakterije vodi u Španjolku jer je otkriven na krastavcima koji se uzgajaju u toj zemlji pa su tako španjolski krastavci povučeni iz prodaje i u Austriji i Češkoj.

Lijek protiv opake bolesti

Liječnici užurbano provode ispitivanje novog lijeka protiv ove vrste infekcije. Riječ je o aktivnoj tvari stručnog naziva eculizumab kojom je već 2010. liječeno troje djece oboljelih od EHEC-bakterije, o čemu je pisao i "New England Journal of Medicine". To sredstvo ispituju i na sveučilišnoj bolnici u Hannoveru i za sada su tek izjavili kako su veoma zadovoljni prvim ispitivanjima, ali kako se ona moraju nastaviti prije nego što ta terapija postane standardna za sve slučajeve oboljenja. Jer, stručnjaci su suočeni sa starim neprijateljem, ali u obliku i u razmjerima koji je do sada bio nepoznat.

Direktor Klinike za nefrologiju u Kölnu Jan Galle: "Bakteriju EHEC poznajemo već nekoliko godina, ali ne u ovom obliku u kojoj se sada pojavljuje u Njemačkoj. Znamo da se ona prenosi rukama s jedne na drugu površinu i zato preporučujemo opsežne higijenske mjere i izbjegavanje sirovih krastavaca, rajčica i salate dok ne otkrijemo put zaraze. To je jedini način biti siguran." Ova infekcija se javlja kao težak i krvavi proljev, povraćanje i grčeve u trbuhu. U krvi ta bakterija ubija krvna zrnca koja mogu teško oštetiti kapilare bubrega, ali mogu biti kobna i ako dospiju u kapilare mozga. Stručnjaci još ne znaju točno niti koji je "prirodan" životni vijek takve bakterije: to može biti dvadesetak dana, ali može poživjeti i više od jedne godine. Uopće, još je mnogo pitanja vezano za ovog mikroskopski sitnog neprijatelja, ali znanstvenici čine sve što mogu kako bi što prije pronašli odgovore.