Dobre bakterije jamče dugovječnost




Međunarodni tim znanstvenika otkrio je dosad nepoznati svijet bakterija u našem tijelu. Probavni sustav dom je za 160 vrsta mikroba, koji čine ekosistem trostruko veći brojem stanica od ukupnog broja stanica ljudskog organizma.

Probava je ključ zdravog organizma i dugovječnosti. Umjesto eliksira mladosti iz zahrđalog čarobnjakova lonca, uskoro ćemo dobiti sintetizirane bakterije crijeva u tableti... i doživjeti stotu.

Naime, međunarodni tim znanstvenika otkrio je dosad nepoznati svijet bakterija u našem tijelu. Probavni sustav dom je za 160 vrsta mikroba, koji čine ekosistem trostruko veći brojem stanica od ukupnog broja stanica ljudskog organizma.

U prijevodu, svijet unutar svijeta. Logično je pitanje kako to da dosad nismo znali za te podstanare. Znanstvenici nisu mogli proučiti ljudska crijeva jer bakterije koje u njima žive ne mogu preživjeti ako nisu u prirodnom okruženju.

Umjesto da ih "vade" van, uz pomoć najnovije tehnologije su zavirili unutra. Uspjeli su popisati 1000 bakterija, opisati njihov DNA, dati im ime, ali ne i razotkriti njihovu zadaću u probavi.

Autor: Anamarija Kronast (Nacional)